Op 6 april 2018 is het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018, gebaseerd op de vierde versie van de “Anti-Money Laundering Directive ook wel 4AMLD genoemd, aangeboden aan de Tweede Kamer. In Brussel en Straatsburg zit men echter niet stil. 5AMLD Is sinds juni 2018 geïntroduceerd en dient begin 2020, middels nationale wet- en regelgeving binnen de EU, geïmplementeerd te zijn. Het interessante aan deze richtlijn, die wordt gezien als een aangescherpte versie van de vierde richtlijn, is dat het zich met name richt op virtuele munteenheden ook wel bekend als cryptovaluta.
Bijna iedereen kan zich de enorme crypto hype van eind 2017 voor de geest halen. Kranten schreven er dagelijks over, actualiteitsprogramma’s op televisie hadden onbekende crypto specialisten in de uitzending en menig buurman en goede vriend had zijn inzet al verdrievoudigd in een maand tijd. Deze tijden zijn inmiddels al weer een ruim jaar voorbij en zo hard als de koersen weer naar beneden gingen, zo snel werd het weer stil rondom cryptovaluta. De meeste buurmannen en goede vrienden vervloeken nu hun in 2018 gemaakte cryptovaluta verliezen net zo hard als dat ze hun winsten destijds van de daken schreeuwden.
Toch is cryptovaluta niet dood. Sterker nog, recent geleden haalde ABN Amro het nieuws als gevolg van een op twitter gelekte screenshot van hun cryptovaluta app “Wallie” waarvoor een pilot onder 500 van hun klanten werd gedaan. Ook andere grote banken in Nederland en buiten onze landsgrenzen onderzoeken hoe ze hun cliënten in de toekomst van dienst kunnen zijn op gebied van cryptovaluta. Afgelopen maand haalde Deutsche Boerse het nieuws met het lanceren van hun eigen cryptovaluta exchange via een mobiele app, JP Morgan heeft haar eigen munt uitgegeven, Fidelity gaat custody services aanbieden voor security tokens en afgelopen jaar heeft NASDAQ haar eigen cryptovaluta exchange (DX.EXCHANGE) geopend. Het moge duidelijk zijn, cryptovaluta heeft zich inmiddels voorzichtig genesteld in het financiële landschap en met name blockchain, de techniek waarop cryptovaluta functioneert, biedt reeds soelaas voor de eindeloze mogelijkheden binnen menig branche en industrie.
Natuurlijk, wanneer je een willekeurige medemens vraagt wat zijn of haar eerste associatie is met cryptovaluta dan zal je vaak de termen “witwassen” en “the darkweb” horen en dit is niet geheel onterecht. In het verleden was cryptovaluta voor veel crimineel geld een veilige haven vanwege de anonimiteit die blockchain, in combinatie met de afwezigheid van overheidsregulering, mogelijk maakte.
Echter wat steeds meer instanties en met name banken beseffen is dat de blockchaintechniek juist gebruikt kan worden om witwaspraktijken te bevechten. Blockchain is te vergelijken met een grootboek waarin alle transacties worden vastgelegd en onuitwisbaar zijn. Wanneer een bank of cryptovaluta exchange in staat is om alle “wallets”, de rekeningnummers waarop cryptovaluta worden aangehouden, binnen de blockchain te identificeren met een persoon of bedrijf, dan worden plots alle anonieme transacties traceerbaar.
Doordat de vijfde versie van de Anti Money Laundry Directive dus ook van toepassing is op de handel in cryptovaluta zal de impact significant zijn voor de relatief jonge markt van cryptovalutabeurzen. Zij krijgen met nieuwe regels te maken, bijvoorbeeld op het gebied van customer due diligence (CDD) en rapportage verplichtingen over verdachte transacties (SAR).
Heeft u na het lezen van dit artikel verdere vragen of wilt u graag geholpen worden in de voorbereidingen om per 10 januari 2020 te voldoen aan 5AMLD? Neem dan contact op met Robert Bakker (Senior Consultant) of Jihane El Ktibi (Accountmanager). Onze consultants helpen u mee veranderen. Niet alleen met de meest actuele product- en proceskennis. Maar ook door het applicatielandschap en de bijbehorende datastromen aan te passen. Zo voldoet u altijd aan de laatste wettelijke eisen en bent u juridisch up to date.