Auteur: Didiér Adams; Illustraties: Robert-Jan Spee
Het Corona virus heeft inmiddels ook Nederland bereikt. Sinds de maatregelen vanuit het kabinet op 12 maart voor heel Nederland zijn ingegaan is de wereld zoals we hem kennen veranderd. Zoomen met je collega’s vanuit huis, tussendoor lesgeven aan je kinderen, je sociale leven op een laag pitje en iedereen op 1.5 meter afstand houden. Veel mensen vragen zich af of de landelijke maatregelen naar aanleiding van Corona ook effect zullen hebben op de oververhitte huizenmarkt.
Ik sprak Anneke Haak (Eigenaresse en Makelaar, De Laen Makelaardij te Pijnacker) en Caroline Visser (Eigenaresse en Erkend Hypothecair Planner, De hypotheekshop Leiderdorp) over hun ervaringen sinds de start van de landelijke Coronamaatregelen. Samen gingen we in gesprek of er een merkbaar effect is geweest in de afgelopen weken op de vastgoed-en hypotheekmarkt en hoe de vooruitzichten zijn naar de komende 3 maanden.
Waar makelaars tot een aantal weken geleden vrijwel niet anders kenden dan de fysieke bezichtiging is dat nu compleet anders. Situaties waarbij 30 geïnteresseerden tegelijkertijd een huis bezichtigen zijn nu niet meer voor te stellen. Ook Anneke Haak heeft creatieve maatregelen genomen. Sinds een paar weken maakt ze filmpjes van de woning, zodat woningzoekers de woning digitaal kunnen bezichtigen. Hierin belicht ze tevens positieve en aandachtspunten van de woning. “Geïnteresseerden kunnen hierna via een vragenlijst hun interesse in een woning kenbaar maken. Daaruit kies ik samen met de verkoper 3 best passende potentiele kopers die fysiek de woning mogen komen bezichtigen. Zo beschermen we kopers, verkopers en ons eigen personeel zo veel mogelijk”, vertelt Anneke.
Het videobellen met een financieel adviseur werd de laatste jaren al populairder en is sinds een paar weken plots de nieuwe manier van communiceren geworden. Ook Caroline is overgestapt. “De laatste weken communiceer en voer ik mijn adviesgesprekken bijvoorbeeld via Skype of videobel ik via whatsapp. Ook gebruik ik Finly adviessoftware om makkelijk documenten of grafieken te laten zien, zoals ik normaal ook zou doen in een fysiek gesprek”.
Voor kennismakingsgesprekken ligt dat lastiger. “Het is toch prettiger om met nieuwe klanten fysiek bij elkaar te zitten om een persoonlijke indruk te krijgen. Zo weet je of je je thuis voelt bij elkaar. Uiteraard met 1.5 meter afstand”, geeft Caroline aan.
Waar de vraag de afgelopen jaren enorm hoog was en het aanbod van woningen gering, is dat langzaam aan het veranderen in de afgelopen paar weken. Ook Anneke ziet sinds april een lichte stijging van het aantal huizen dat te koop wordt gezet.
Reden voor deze wending is toch angst dat de huizenprijzen gaan dalen denkt Anneke. “Vooral mensen die een nieuwbouwhuis hebben gekocht, beslissen om hun huis versneld in de verkoop te zetten”, vertelt ze. Mocht je een nieuwbouwwoning hebben gekocht dan is tijdelijk wonen in een vakantiehuis of bij je schoonouders niet ideaal, maar een potentiële flinke daling in de verkoopprijs is vervelender denken velen.
Makelaarsland meldt dat het aantal bezichtigingen met bijna 40% is gedaald in de laatste paar weken. De nieuwsgierige huizensnuffelaar maakt minder snel een afspraak met de makelaar om solo een woning te gaan bekijken. Saampjes naar een Open Huizen Dag is toch iets gezelliger. Anneke herkent deze trend niet. “Op dit moment zie ik nog geen significante daling in geïnteresseerden. Wel merk ik dat mensen die interesse tonen ook echt zaken willen doen”. De vragenlijst die de Laen makelaars op dit moment gebruikt zal hier uiteraard ook bij helpen, omdat enkel serieus geïnteresseerden deze invullen en versturen.
Kijken we naar de verkoop van woningen dan geeft het NVM aan dat er ongeveer 10% minder woningen zijn verkocht sinds de start van de crisis. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat de wereld van de meeste Nederlanders even op z’n kop heeft gestaan toen de maatregelen werden aangekondigd. Wanneer je werksituatie duidelijk is, basisschool “de woonkamer” is ingericht en boodschappen zijn gedaan kun je weer terug met je gedachte naar dat huis wat je graag wil kopen.
Dat de landelijke maatregelen impact hebben is ook bij Anneke het geval. “In maart hebben we goed verkocht. In april begon het wat stroef naar aanleiding van de maatregelen, maar van een serieuze daling van de verkopen kan ik nu nog niet spreken”.
De afgelopen jaren was er een groot huizentekort waardoor de prijs van vastgoed bleef stijgen. De crisis komt vooral voor starters als geschenk uit de hemel en geeft hoop op een markt die meer in balans is. De geluiden vanuit de makelaarsbranche dat er minder bezichtigingen zijn, betekent echter nog niet dat de huizenprijzen aan het dalen zijn. “Er wordt bij ons nog steeds boven de vraagprijs geboden”, vertelt Anneke.
Reden hiervoor is het feit dat de krapte op de huizenmarkt niet is verdwenen, meldt ook de NVM. Anneke heeft tevens een andere reden van de blijvend hoge biedingen: “Nederland heeft een groot spaarvermogen. Ouders in mijn regio geven nu nog steeds net zo makkelijk een ton als schenking aan hun kinderen als voor de start van de crisis”. Dat er nu iets meer huizen in de verkoop worden gezet en er tegelijkertijd een daling is van het aantal geïnteresseerden, betekent wel dat de markt iets meer in balans komt. Is er toch een klein lichtpuntje aan de horizon.
Afbeelding 1. Verloop gemiddelde huizenprijs verkochte woningen plus mogelijke scenario’s.
Bron: nvm.nl, bewerkt door Novisource
Ondanks dat je een daling van hypotheekaanvragen zou verwachten zien we tot week 14 het tegenovergestelde in de cijfers van HDN. Het aantal hypotheekaanvragen is sinds de voorjaarsvakantie flink gestegen, mede door oversluitingen en aanvragen voor bijvoorbeeld een verbouwing. Dit bekent niet direct dat de agenda van de hypotheekadviseur propvol zit. “In de eerste 2 weken na de maatregelen was mijn agenda nog goed gevuld. De laatste weken zie ik het aantal afspraken in mijn agenda verminderen”, zegt Caroline.
Reden hiervoor is dat aan het begin van de crisis er nog veel lopende dossiers in de pijplijn zaten. Dat beeld is nu aan het veranderen vertelt ze, “De afspraken die ik nu heb zijn met mensen die concreet zaken willen doen. De oriënterende klanten kijken de kat nog even uit de boom en blijven nu even weg”. Deze dalende trend zien we ook terug in de cijfers vanaf week 15.
Interessant is om te weten of een bepaalde doelgroep nu juist hun kans grijpt in onzekere tijden of juist even afwacht op wat er gaat komen. Caroline is het hier mee eens. “Jongeren bekijken de huidige situatie nog steeds positief en zien de crisis meer als een kans om eindelijk hun woning te kunnen kopen. De oudere generaties zijn voorzichtiger. Zij hebben de vorige financiële crisis nog in het achterhoofd en hebben de impact persoonlijk gevoeld”.
Afbeelding 2. Verloop van offerteaanvragen in de afgelopen 10 weken.
Bron: kadaster.nl, bewerkt door Novisource
Het is duidelijk dat de start van de Coronacrisis en de bijhorende maatregelen voor flink wat opschudding hebben gezorgd in de woning- en hypotheekmarkt. Ondanks alle doemberichten in de media blijven enorme negatieve effecten in realiteit nog uit. Waar het aantal hypotheekaanvragen floreert, blijft vraag-en aanbod op de woningmarkt nog stabiel.
Op de vraag welke richting de huizenprijzen op gaan in de komende 3 maanden zijn Anneke en Caroline het met elkaar eens. Zij verwachten dat de huizenprijzen afvlakken en het enorme overbieden minder gaat voorkomen. Van een daling van de prijzen in de toekomst durven ze nog niet te spreken “We hadden al een huizentekort door de vorige crisis. Nu de bouw van woningen ook voor een groot deel stil ligt wordt deze achterstand niet ingehaald en blijft deze krapte bestaan”, vertelt Caroline.
Hoe de situatie zich gaat ontwikkelen is nog even afwachten. Het Coronavirus is onvoorspelbaar. Over 3 maanden ga ik weer bij Caroline en Anneke in gesprek om samen te kijken hoe de markt er dan voor staat en of hun voorspellingen zijn uitgekomen.
Met een team van enthousiaste collega’s bieden wij oplossingen op het gebied van Change Management bij banken, verzekeraars en vermogensbeheerders. Heeft uw organisatie hulp of advies nodig op het gebied van Digitale transformatie en Hypotheken? Neem dan contact op met Didiér Adams via didier.adams@novisource.nl of 06-86810176.